Minder stress verhoogt slagingskans IVF

BAARN – Een speciale behandeling waarbij vrouwen een cursus volgen waardoor ze minder gestresst worden, vergroot de kans op een zwangerschap via in vitro fertilisatie (IVF). Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

De bevinding is in lijn met andere recente studies.

Voor het onderzoek bestudeerde onderzoekster Alice Domar en collega’s de gegevens van 143 vrouwen die op het punt stonden hun eerste cyclus van IVF-behandeling te ondergaan.

Gesprekstherapie

De helft van deze groep vrouwen kreeg een cadeaubon voor een kuuroord, de andere helft volgde de speciale cursus. De cursus duurde tien weken en bestond uit gesprekstherapie gericht op het veranderen van negatief denken.

Verder werd er ontspanningsoefeningen gedaan en werd er aandacht besteedt aan een gezonde leefstijl.

IVF-pogingen

Vervolgens volgden de wetenschappers de vrouwen twee IVF-pogingen. In totaal voltooiden 97 vrouwen, 46 in de cursusgroep en 51 in de controlegroep, ten minste één IVF-poging.

Na de eerste IVF-poging werd in beide groepen 43 procent van de vrouwen zwanger. Maar voor het begin van die poging had slechts de helft van de vrouwen van de cursusgroep de eerste les gevolgd.

Zwanger

Bij de tweede IVF-poging, de vrouwen van de cursusgroep hadden inmiddels minstens vijf lessen bijgewoond, waren de resultaten anders. Toen bleek 52 procent van de vrouwen van de cursusgroep zwanger tegen 20 procent van de vrouwen in de controlegroep.

Onderzoekers vinden de resultaten van het onderzoek hoopgevend voor veel vrouwen. Toch moet de cursus niet gezien worden als een wondermiddel. Voor sommige patiënten zal de cursus werken, maar iedereen heeft zijn eigen manier om te ontstressen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen