Minder zwangeren geprikt door test

AMSTERDAM – Zwangere vrouwen met de bloedgroep rhesusnegatief krijgen vanaf 1 juli niet meer automatisch de zogeheten rhesusprik toegediend.

Bloedvoorzieningsorganisatie Sanquin neemt dan een nieuwe bloedtest in gebruik, waarmee al in de 27e week van de zwangerschap is te zien of het ongeboren kind rhesuspositief of -negatief is. Voorheen kon dit alleen na de bevalling worden vastgesteld.

Tot nu toe kregen jaarlijks zo’n 27 duizend zwangeren met rhesusnegatief bloed de rhesusprik, maar dat aantal kan per 1 juli met veertig procent omlaag, meldt Sanquin zondag.

Als het bloed van het kind rhesuspositief is, ‘botst’ dat met het bloed van de moeder. Om te voorkomen dat de moeder antistoffen aanmaakt tegen het bloed van de baby krijgt ze in de dertigste week van de zwangerschap een zogenoemde anti-D-prik. Met de nieuwe screening kunnen verloskundigen en gynaecologen deze prik veel gerichter toedienen.

Trots

Sanquin is ‘bijzonder trots’ op de ‘doorbraak’ en het wetenschappelijk onderzoek dat daartoe heeft geleid. “Moeders worden niet meer onnodig geprikt en minder gebruik van geneesmiddelen betekent ook minder kosten”, zegt Theo Buunen, voorzitter raad van de raad van bestuur van Sanquin Bloedvoorziening.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen