Nachtmensen zijn dikker en eten slechter

BAARN – Elke avond laat naar bed lijkt slecht voor de gezondheid. Nachtmensen eten meer calorieën gedurende de avond: meer fastfood en minder groente en fruit. Daarbij zijn ze zwaarder dan mensen die op tijd naar bed gaan en vroeg weer opstaan.

Dit blijkt uit onderzoek aan de Northwestern Medicine University. Het is voor het eerst dat er in de Verenigde Staten gekeken wordt naar de relatie tussen biologische klok, eetgedrag en BMI.

Nachtmensen eten gemiddeld 248 calorieën meer per dag. Dit wordt onder andere veroorzaakt door twee keer zo veel fastfood en overmatig gebruik van frisdrank. De extra calorieën worden vooral tijdens het avondeten genuttigd, maar ook ’s avonds laten wordt nog veel gesnackt.

Het is onduidelijk of avondmensen een voorkeur hebben voor calorierijke voeding of dat er ’s nachts minder gezonde opties beschikbaar zijn.

Duidelijk is wel dat de overmatige inname een gezondheidsrisico vormt. “De extra calorieën vormen een behoorlijke gewichtstoename, als deze niet gecompenseerd worden door bewegen. Een kilo per maand.”, vertelt onderzoeker Kelly Glazer Baron.

Rotatie van aarde

Uit het onderzoek komt naar voren dat niet alleen de hoeveelheid calorieën een risico vormt, maar dat ook het tijdstip waarop je ze nuttigt een rol speelt. Wanneer je slaapt en wakker bent, is dan vanzelfsprekend van belang.

Menselijke slaap- en eetpatronen lopen gelijk met de dagelijkse rotatie van de aarde. Wanneer de zon ondergaat dien je te slapen, en niet te eten. “Bij nachtmensen komt het eten en slapen niet altijd overeen met de interne biologische klok,” legt hoofdonderzoeker Phyllis Zee uit. “Hierdoor kunnen er veranderingen in eetlust en stofwisseling optreden, wat op zijn beurt weer leidt tot gewichtstoename.”

Eetpatroon

De nachtmensen in het onderzoek gingen gemiddeld om 3.45 uur naar bed. Ze stonden om 10.45 uur weer op en gebruikten rond 12.00, 14.30, 20.15 en 22.00 uur een maaltijd. Een normaal eet- en slaappatroon was volgens de onderzoekers als volgt: 8.00 opstaan, 9.00 ontbijt, 13.00 lunch, 19.00 avondeten, 20.30 een laatste snack en om 0.30 het bed weer in.

De resultaten van het onderzoek suggereren dat het tijdstip van slapen en eten een rol kan spelen binnen gewichtscontrole. Daarnaast geeft het belangrijke informatie over mensen met nachtdiensten.

Zee: “Voor hen is het risico op zowel overgewicht, als hart-, vaat- en spijsverteringsziekten veel hoger.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen