‘Nepsigaretten vergroten kans op stoppen’

BAARN – Stoppen met roken blijft voor velen een flinke opgave. Het gebruik van plastic nicotine-vrije inhalator vergroot de kans dat het stoppen lukt, zo blijkt uit Italiaans onderzoek gepubliceerd in het European Respiratory Journal.

Met het onderzoek werd voor het eerst gekeken naar de effectiviteit van een nicotine-vrije inhalator.

Ruim 120 deelnemers van een stoppen-met-roken-programma werden gevolgd. De helft van de participanten werd behandeld met de plastic inhalator, de andere helft volgde het reguliere programma. Met behulp van vragenlijst werd de lichamelijke en psychische verslaving bepaald.

Na 24 weken werd er aan de deelnemers gevraagd of het gelukt was om te stoppen met roken. Voor de gehele onderzoeksgroep bleek er geen verschil in stopgedrag tussen de inhalator en het normale programma.

Gewoonte

Toch was er wel een belangrijk ander verschil. De rokers bij wie het opsteken van een sigaretje een verslavende gewoonte of een ritueel was geworden, hadden wel degelijk baat bij de inhalator.

Van deze rokers was in de inhalator groep 67 procent gestopt met roken, voor de groep met het reguliere programma was dit slechts 19 procent.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen