Nieuwe behandeling schaamlipkanker

GRONINGEN – Een gynaecoloog van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een nieuwe behandelmethode ontwikkeld voor schaamlipkanker.

Ongeveer 320 Nederlandse vrouwen krijgen per jaar de diagnose te horen van deze kankersoort.

Tot nu toe werden, tegelijk met het gezwel, ook alle lymfklieren uit de liezen verwijderd. Gynaecologe Maaike Oonk ontwikkelde een methode waarmee kan worden vastgesteld of er eigenlijk wel uitzaaiingen zijn in de lymfklieren.

Zijn die er niet, dan hoeven ze niet te worden verwijderd.

Minder belastend

De nieuwe methode is veel minder belastend voor de patiënt. Ook is er veel minder kans op complicaties. Volgens de Rijksuniversiteit Groningen is wereldwijd de standaardbehandeling van de kankersoort aangepast aan de nieuwe methode. Oonk promoveert woensdag 18 mei op haar vinding.

De nieuwe methode komt erop neer dat artsen kijken of er in de schildwachtklier uitzaaiingen worden gevonden. Is dat niet het geval, dan kan worden aangenomen dat de andere lymfklieren ook schoon zijn. Ze kunnen dus blijven zitten.

Bij de oude methode werden bij twee derde van de patiënten onnodig de klieren verwijderd. Patiënten liepen dus ook onnodig extra kans op complicaties als infecties en vochtophoping in de benen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen