Nieuwe richtlijn Prikkelbare Darm Syndroom

AMSTERDAM – Er is een nieuwe richtlijn gepubliceerd voor de behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom. Antidepressiva en probiotica kunnen nu worden ingezet bij PDS.

De vorige richtlijn voor Prikkelbare Darm Syndroom was verouderd en gold alleen voor de huisarts. De nadruk werd gelegd op stress, terwijl dat helemaal niet de oorzaak is van PDS.

Het advies aan PDS-patiënten om vezelrijk te eten is achterhaald. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt juist dat onoplosbare vezels in volkoren producten extra klachten kunnen geven.

Antidepressiva – als middel om de pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren – en probiotica kunnen nu ingezet worden bij PDS.

NHG

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) nam het initiatief tot het samenstellen van een nieuwe, multidisciplinaire richtlijn voor PDS.

De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) was, naast diverse beroepgroepen (artsen, diëtisten) vertegenwoordigd in de werkgroep. Hierdoor heeft het patiëntenperspectief een zeer belangrijke plaats gekregen in de richtlijn.

Voedingsmiddelen

De richtlijn betekent niet dat alles over PDS wetenschappelijk voldoende onderzocht en bewezen is.

Ervaringen in de praktijk blijken soms totaal anders te zijn. Van geen enkel voedingsmiddel is wetenschappelijk aangetoond dat PDS-patiënten er niet tegen zouden kunnen, terwijl de praktijk leert dat veel PDS-patiënten dezelfde voedingsmiddelen, zoals gasvormende voedingsmiddelen, mijden.

Dit is nu wel in de richtlijn opgenomen.

Onbegrip

PDS heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. Men ervaart lichamelijke beperkingen en heeft vaak minder energie. Onbegrip uit de omgeving is daarbij een groot probleem. De arts dient daarom de patiënt en de klachten serieus te nemen.

Een duidelijk oorzaak van PDS ontbreekt nog steeds, maar dat betekent niet dat PDS ’tussen de oren’ zit. De richtlijn maakt korte metten met dit oude denken.

Chronische ziekte

De PDS Belangenvereniging is optimistisch over de richtlijn. De patiëntenvereniging verwacht een omslag in denken over PDS. Van belang is dat PDS nu kan worden vastgesteld op grond van criteria, terwijl vroeger PDS een restcategorie was door uitsluiting van andere aandoeningen.

Aangezien PDS helaas niet te genezen is, ligt de nadruk nu gelukkig op een goede uitleg van het chronische ziektebeeld en een goede omgang met PDS. De nieuwe richtlijn is dan ook een grote stap voorwaarts, voor zowel patiënten als beroepsorganisaties.

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen