Online lezen in de krant van opa

Sinds deze week kunt thuis op uw computer lezen en zoeken in enkele oude Westlandse kranten. Het Historisch Archief Westland heeft een groot deel van haar krantencollectie laten digitaliseren en op haar website beschikbaar gesteld.

De twee kranten Nederland en Oranje (1907-1916) en opvolger De Westlander (1917-1973) staan al een tijdje op de website. Deze week zijn daar nog zo’n 40.000 pagina’s van de oude Westlandsche Courant (1904-1940) en de Nieuwe Westlandsche Courant (1894-1915) aan toegevoegd.

Met het online komen van de nieuwe (oude) kranten is het nu ook mogelijk om de berichtgeving in de christelijke Westlander en de neutrale Westlandsche Courant te vergelijken. Het is leuk om te zien hoe over onderwerpen als openbaar onderwijs en vrouwenkiesrecht verschillend werd geschreven. Mooi voorbeeld daarvan vormen de berichten over de hypnosebijeenkomsten en seances die onderwijzer en kinderboekenschrijver Leonard Roggeveen begin jaren ’20 in ‘s-Gravenzande organiseerde. De Westlander waarschuwt haar lezers voor deze “geest uit de afgrond, die het zenuwgestel ernstig schokt”, terwijl de Westlandsche Courant haar lezers enthousiast oproept de seances te gaan bezoeken.

Bent u benieuwd naar de berichtgeving over bijv. de Spaanse griep in 1918, de plannen in 1933 en 1938 om één Westlandse gemeente te vormen of de lotgevallen van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij? Kijk dan eens op www.historischarchiefwestland.nl.

 

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen