Ook resistente bacteriën in biologische kip

DEN HAAG – Biologische kippen krijgen geen antibiotica, maar toch zijn ook op biologisch kippenvlees resistente bacteriën gevonden. De Tweede Kamer is bezorgd, want als mensen veel van die bacteriën binnenkrijgen, kunnen ze immuun worden voor antibiotica die bij een ernstige ziekte worden voorgeschreven.

 

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) had er donderdag nog geen pasklare verklaring voor. Ze hoopt dat het rapport van de Gezondheidsraad naar de gevolgen van het antibioticagebruik in de veehouderij duidelijkheid geeft.

Dat rapport verschijnt deze zomer en kan volgens de minister aanleiding zijn om het huidige beleid aan te scherpen.

PvdA en Partij voor de Dieren willen sowieso meer vaart maken, want er wordt al jaren gewaarschuwd en de Nederlandse veehouderij staat te boek als grootverbruiker van antibiotica.

Waarschuwingen

Kadija Arib (PvdA) wil een parlementaire enquête om te achterhalen waarom niets is gebeurd met de waarschuwingen. ”Mensen kunnen nu doodgaan omdat 30.000 kuikens antibiotica krijgen als er in de stal zes ziek zijn. En niet alleen op het vlees ook op groenten zit de resistente ESBL-bacterie.”

Linda Voortman GroenLinks) vindt dat de prijs hiervoor wordt betaald in de zorg, want mensen kunnen hierdoor weer sterven aan longontsteking of kraamvrouwenkoorts. Ook de PVV is bezorgd over de gevolgen voor de volksgezondheid en denkt na over steun aan het voorstel van Arib.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) en Schippers willen het antibioticagebruik de komende jaren flink terugdringen. Maar zomaar een wet afkondigen vinden ze niet de oplossing, een ”gigantische omslag” bij de bedrijven wel.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen