Overgangsklacht kan ook hartklacht zijn

DEN HAAG – Symptomen van hart- en vaatziekten en overgangsklachten bij vrouwen worden vaak verward. De kans om hart- en vaatziekten te krijgen voor vrouwen na de overgang is 36 procent groter dan ervoor. Dit weet maar 40 procent van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van de Hartstichting.

Na de overgang hebben vrouwen vaker een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Een gezonde leefstijl is dan ook na de overgang nog belangrijker.

Hartklachten zijn vaak moeilijk te onderscheiden en kunnen op typische overgangsklachten lijken. Symptomen van hartklachten zijn abnormale moeheid, zweten, kortademigheid, misselijkheid en slecht slapen.

Veel vrouwen met deze klachten gaan niet naar de huisarts.

Dr. Angela Maas, cardioloog van de Isala Klinieken in Zwolle: “Het gevolg is dat deze vrouwen te laat en onvoldoende behandeld worden en dat onnodig veel vrouwen aan de gevolgen van een hartinfarct of beroerte overlijden. En dat terwijl de herstelkansen van vrouwen, mits goed behandeld, net zo groot zijn als die van mannen.”

De Hartstichting pleit dan ook voor meer aandacht en meer wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen en is daarom gestart met de campagne ‘We hebben je hart nodig’.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen