‘Peterselie wapen in borstkankerstrijd’

BAARN – Peterselie bevat een ingrediënt dat de groei van borstkankercellen stopt. Onderzoekers van de Amerikaanse University of Missouri-Colombia stelden ratten met borstkanker bloot aan apigenin. De blootgestelde ratten ontwikkelden minder tumoren.

Apigenin is een ingrediënt dat voorkomt in peterselie en andere plantaardige producten.

Bij de ratten was er ook sprake van een duidelijke vertraging in de tumorvorming in vergelijking met de ratten zonder apigenin.

Volgens onderzoeker Salman Hyder kan deze bevinding een grote impact hebben op vrouwen die hormoontherapie (HRT) krijgen als behandeling voor borstkanker. “We weten dat sommige hormonen in de HRT de ontwikkeling van borsttumoren versnelt.”

Voedingsstoffen

Deze versnelde ontwikkeling ontstaat doordat er nieuw bloedvaten gevormd worden binnen de tumoren. Hierdoor wordt de tumor beter voorzien van de benodigde voedingsstoffen om te groeien en te vermenigvuldigen.

Apigenin blokkeert de vorming van nieuwe bloedvaten, zo blijkt uit het onderzoek van Hyder en zijn collega’s. Hierdoor vertraagt de groei van de tumoren.

Apigenin verminderde ook het totaal aantal tumoren. De borstkanker werd echter niet helemaal gestopt.

Mensen

Het is nog onduidelijk hoeveel apigenin mensen moeten innemen om het effect te bewerkstelligen. Snyder: “Het lijkt goed om in ieder geval een kleine hoeveelheid apigenin in het bloed te hebben om de kanker te vertragen.”

Naast peterselie, kunnen we apigenin ook vinden in sellerie, appels, sinaasappels, noten en andere plantaardige producten. Sommige voedingssupplementen bevatten ook apigenin.  

De volgende fase van het onderzoek is het bestuderen van het effect op mensen. Op die manier kan ook de juiste dosis voor mensen worden vastgesteld. Daarbij moeten gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor mensen nog worden uitgesloten.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen