Psychische aandoening verkort leven

BAARN – Patiënten met een serieuze psychische aandoening zoals schizofrenie of een manische depressie, hebben een levensverwachting die tien tot vijftien jaar lager ligt dan het gemiddelde.

Dit wordt niet veroorzaakt door geweld of zelfmoord, maar door hartaanvallen, beroertes en kanker.

Brits onderzoek uitgevoerd door het Biomedical Research Centre voor mentale gezondheid laat dit zien. De onderzoekers bestudeerden de gegevens van meer dan 30.000 patiënten. De patiënten leidden onder andere aan schizofrenie, verschillende vormen van depressie en verslaving.

Bij vrouwen met een schizoaffectieve stoornis, een psychische aandoening met kenmerken van zowel schizofrenie als stemmingswisselingen, was het effect het grootst. Hun gemiddelde levensduur werd verkort met 17,5 jaar. Mannen met schizofrenie leven gemiddeld 14,6 jaar korter.

De onderzoekers wijten dit aan een combinatie van een risicovollere leefstijl, het langdurig slikken van medicijnen en het in het nadeel zijn op sociaal gebied.

Volgens dokter Rob Stewart zorgen mensen met een serieuze psychische aandoening minder goed voor zich zelf. “Uit de resultaten blijkt dat een psychische aandoening een gigantische impact heeft op de algehele gezondheid en overleving.”, legt hij uit. “Deze effecten zijn groter dan die van risicofactoren als roken, overgewicht en diabetes.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen