Risico depressie beïnvloed door genen

BAARN – Een depressief familielid zou kunnen betekenen dat jij in je leven ook een depressie ontwikkelt. Het risico op een depressie wordt namelijk beïnvloed door onze genen. Twee nieuwe onderzoeken geven duidelijkheid.

Onderzoekers van de Washington University School of Medicine en St. Louis King’s College in Londen kwamen onafhankelijk van elkaar tot dezelfde conclusie. Op het derde chromosoom blijkt een DNAstreng van meer dan 90 genen in verband te staan met depressie.

De relatie tussen genen en depressie is al door verschillende familiestudies aangetoond. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat het er nog veel meer zijn dan eerder werd gedacht.

De Britse onderzoekers bestudeerden meer dan 800 gezinnen in het Verenigd Koninkrijk. Hierbij werd de nadruk gelegd op de terugkerende depressie.

Roken

Het Amerikaanse onderzoek, onder ruim 100 gezinnen uit Finland en Australië, besteedde meer aandacht aan roken. Depressie komt vaker voor onder rokers.

“Depressieve rokers ervaren hevigere ontwenningsverschijnselen als zij proberen te stoppen met roken. Daarnaast vallen zij vaker terug in hun oude gedrag”, vertelt hoofdonderzoeker Michele Pergadia. “Roken en depressie komen vaak gezamenlijk voor in gezinnen.”

Conclusie

Ondanks de verschillen in focus kwamen de onderzoekers tot dezelfde conclusie. Gerome Breen, de Britse hoofdonderzoeker: “Depressieve broers en zussen in beide studies vertoonden genetische overeenkomsten op het derde chromosoom.”

De onderzoeksresultaten leiden niet direct tot voordelen voor patiënten, maar vormen wel een belangrijke stap. Pergadia: “Ik denk dat we nu pas beginnen met het doorgronden van het doolhof dat depressie heet. We zullen zowel het DNA, als het gedrag van depressieve families nog beter moeten bestuderen.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen