Rotterdam wordt ‘healthy city’

ROTTERDAM – Rotterdam krijgt als eerste stad in Nederland het internationale predicaat ‘healthy city’ van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Die krijgt de stad voor de brede gezondheidsaanpak van Rotterdammers.

Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt. De zogeheten verbindende aanpak moet er op den duur voor zorgen dat Rotterdammers langer leven.

In vergelijking met de rest van Nederland leven inwoners van de havenstad gemiddeld korter. Dat komt grotendeels door externe factoren, zoals slechte woonsituatie en een ongezonde leefstijl.

Om daar iets aan te doen, probeert het stadsbestuur op verschillende terreinen invloed uit te oefenen. Zo zet de gemeente in op meer werk, waardoor mensen betere woningen kunnen kopen en hun levensstijl kunnen verbeteren, om een paar voorbeelden te noemen.

Sporten

”De gemeente zorgt samen met woningcorporaties dat de kwaliteit van de woningen wordt verbeterd en dat er voldoende faciliteiten zijn om bijvoorbeeld te sporten”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Nu Rotterdam het WHO-predicaat heeft gekregen, komt het in een netwerk van ongeveer zestig Europese steden die op een vergelijkbare manier bezig zijn. ”We kunnen nu allerlei gegevens uitwisselen om de aanpak weer te verbeteren”, aldus de woordvoerder.

Onverteerbaar

PvdA-wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) vindt het onverteerbaar dat als iemand in een wijk in Charlois woont, korter leeft dan in een Kralingse wijk. ”Het goede nieuws is dat je als bestuurder wel aan een aantal knoppen kunt draaien, ook al is dat een kwestie van lange adem.”

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen