‘Speciale meting spoort epilepsiehaard op’

UTRECHT – Een nieuwe manier van hersenactiviteit meten, met behulp van hoogfrequente signalen, kan ‘epilepsiehaarden’ in de hersenen beter opsporen. Operaties bij epilepsiepatiënten verbeteren daardoor, zegt neuroloog Maeike Zijlmans in haar proefschrift waarop ze donderdag in Utrecht promoveert.

Een operatie is vaak een laatste redmiddel bij epilepsiepatiënten die niet goed reageren op medicijnen. Chirurgen proberen de ‘epilepsiehaarden’ weg te halen zodat de aanvallen kunnen stoppen.

Het lokaliseren van zo’n haard is erg lastig. Een ‘epilepsiehaard’ verschilt anatomisch meestal niet van gewoon hersenweefsel. Zijlmans onderzocht daarom of hoogfrequente signalen de ‘epilepsiehaard’ kunnen aanwijzen.

In Nederland hebben 120.000 mensen epilepsie. Bij een kwart van deze patiënten helpen medicijnen niet of onvoldoende. Een klein deel kan baat hebben bij een hersenoperatie waarbij de ‘epilepsiehaard’ wordt weggehaald.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen