Stresshormoon terug te vinden in haar

ROTTERDAM – Het is mogelijk om in het haar van een persoon terug te vinden of deze over een langere periode te veel van het stresshormoon cortisol in zijn lichaam had.

Dat hebben onderzoekers van het Erasmus MC ontdekt.

De onderzoeksresultaten worden dinsdag gepresenteerd tijdens het European Congress of Endocrinology, zo heeft het Erasmus MC in Rotterdam laten weten.

De ontdekking kan een belangrijke rol spelen in het preventief opsporen van het ontstaan van hart- en vaatziektes, diabetes en depressie. Als iemand te veel cortisol in zijn lichaam heeft, kan dat een van deze ziektes veroorzaken.

Stofwisseling

Cortisol houdt de stofwisseling in het menselijk lichaam in stand. Bij lichamelijke of psychische druk stijgt het niveau. Tot nog toe kon het cortisolniveau alleen worden gemeten in bloed of speeksel.

”We gaan deze methode van cortisol meten in het haar toepassen in grotere studies om beter zicht te krijgen op het effect op het ontstaan van diverse aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en depressie”, aldus een woordvoerster van de Rotterdamse instelling.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen