Veel onduidelijkheid rondom epilepsie

HOUTEN – Bijna de helft van de Nederlanders heeft wel eens meegemaakt dat iemand in zijn omgeving een epileptische aanval kreeg, maar weet vaak niet wat te doen. Er heerst nog veel onduidelijkheid over de aandoening.

Dit blijkt uit onderzoek onder 550 mensen, in opdracht van het Nationaal Epilepsie fonds.

Epilepsie is een hersenaandoening die zich uit in aanvallen. Een ‘normaal’ leven met epilepsie is niet vanzelfsprekend. Aanvallen kunnen zich op ieder moment van de dag voordoen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 48 procent van de Nederlanders niet weet wat te doen als iemand een aanval krijgt. Van de ondervraagden die zeggen het wel te weten, blijkt echter een groot deel verkeerde hulp te verlenen.

Taboe

Mensen met epilepsie praten vaak liever niet over hun aandoening. Ze zijn bang voor de reactie van hun omgeving. Dit blijkt deels terecht, want een op de drie ondervraagden vindt epilepsie eng. Daarbij komt dat de helft van de ondervraagden zich voor kan stellen dat mensen met epilepsie zich schamen voor hun aandoening.

Toch weet je het nooit. Epilepsie kan iedereen overkomen en is niet altijd aangeboren. De aandoening kan zich ook pas op latere leeftijd openbaren.

Het Nationaal Epilepsie Fonds lanceert nu de campagne ‘Met epilepsie weet je het nooit’. Hiermee hopen ze onduidelijkheden rondom de aandoening weg te nemen

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen