Vitamine D noodzakelijk tijdens zwangerschap

UTRECHT – Ruim een kwart van de pasgeboren baby’s heeft bij de geboorte een tekort aan vitamine D. Dit gebrek vergroot de kans op luchtweginfecties in het eerste levensjaar. Dat blijkt uit onderzoek aan het UMC Utrecht.

Kinderarts Louis Bont en zijn collega’s onderzochten bij 156 pasgeborenen het vitamine D-gehalte van het navelstreng-bloed.

Daarna volgden ze alle kinderen gedurende hun eerste levensjaar. Achttien kinderen liepen een ernstige infectie van de lagere luchtwegen met het RS-virus op.

De kinderen met de laagste concentraties vitamine D bleken een zes keer grotere kans op een RSV-infectie te hebben. Dit effect van vitamine D staat los van andere risicofactoren, zoals etniciteit van de moeder en geboorteseizoen.

Richtlijn

“De conclusie van het onderzoek is eenvoudig.”, vertelt kinderarts Bont. “Zwangere vrouwen moeten zich aan de vitamine D-richtlijn houden. De Gezondheidsraad adviseert het gebruik van vitamine D-supplementen tijdens de zwangerschap. Wij laten voor het eerst zien dat het gebruik van vitamine D daadwerkelijk ziektegevallen voorkomt.” RSV is de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames voor jonge kinderen.
 
Slechts 46 procent van de zwangere vrouwen in het onderzoek slikte vitamine D tijdens de zwangerschap. Bij deze vrouwen was het gehalte vitamine D in het navelstrengbloed inderdaad hoger. Bij 27 procent van de pasgeborenen was de concentratie vitamine D zo laag dat sprake was van een tekort. Vitamine D speelt onder meer een rol bij de ontwikkeling van het afweersysteem.

Zonlicht

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Het vitamine D-gehalte van het navelstrengbloed hangt daarom sterk samen met het geboorteseizoen. In de zomer zijn de concentraties ongeveer anderhalf maal zo hoog als in de winter.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen