Vitamine D verbetert ademhaling COPD-patiënten

BAARN – Het slikken van vitamine D verbetert mogelijk de ademhaling van COPD-patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van Miek Hornikx van de Katholieke Universiteit Leuven.

COPD is een verzamelnaam voor de luchtwegaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Aan de kleine studie werkten vijftig patiënten met COPD mee. Zij volgden allen een behandelingsprogramma van drie maanden.
 
Voor het onderzoek kreeg een deel van de groep patiënten vitamine D en de andere helft werd een placebo gegeven. De COPD-patiënten die het vitamine D-supplement slikten bleken na verloop minder moeite te hebben met ademhalen en met bewegen dan de placebogroep.

Spierkracht

Ook bleek aan het eind van de studie dat de spierkracht van de groep die vitamine-D slikte sterk verbeterd was en dat ze sporten langer vol hielden.

Volgens Hornikx is verder onderzoek noodzakelijk, vooral om te onderzoeken hoe vitamine D de functie van de spieren verbetert. De resultaten van de studie zijn gepresenteerd op the 2011 American Thoracic Society International Conference in Denver.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen