‘Voorrang voor nierdonoren voor nieuwe nier’

DEN HAAG – Mensen die een nier hebben afgestaan aan een ander, moeten voorrang krijgen als ze zelf door ziekte een nieuwe nier nodig hebben. Dat stelt de Gezondheidsraad in een advies dat dinsdag is gepresenteerd.

Ze moeten volgens het adviesorgaan van de regering bijna bovenaan de lijst komen te staan zodat ze binnen ongeveer zes weken een nieuwe nier krijgen. Normaal bedraagt de wachttijd drie tot vier jaar.

Per jaar krijgen ongeveer twee mensen die een nier hebben afgestaan, een ernstige nierziekte.

In principe is het mogelijk dat mensen een van hun twee nieren afstaan. Ze worden niet sneller ziek, hebben geen kortere levensverwachting en lopen geen verhoogde kans op een nierziekte.

Als ze die toevallig toch krijgen, zijn ze echter wel in het nadeel. Omdat ze slechts een nier hebben, hebben ze minder reservecapaciteit dan mensen met twee nieren.

Wachtlijsten

De Gezondheidsraad vindt het moreel gezien verdedigbaar dat de zieke donoren extra worden geholpen. Door hun donatie hebben ze immers geholpen de wachtlijsten voor nierdonaties te verkorten. Nu ze door hun donatie en ziekte in het nadeel zijn, mogen ze extra worden gecompenseerd.

De laatste jaren staan steeds meer mensen bij leven een nier af aan bijvoorbeeld een familielid of vriend. Vroeger werden vooral nieren van overleden mensen gebruikt voor donatie. Die personen hebben daarvoor tijdens hun leven toestemming gegeven.

Transplantatie

De Gezondheidsraad verwacht dat het aantal mensen dat een nier heeft afgestaan en daarna zelf een nierziekte krijgt, de komende jaren stijgt tot vier. Hun voorrang op de wachtlijst betekent dat de andere nierpatiënten ongeveer zes dagen langer op een transplantatie moeten wachten.

In 1995 stonden ongeveer honderd mensen bij leven een nier af. Vorig jaar was dat aantal gestegen tot 470. Iets meer dan de helft van alle transplantatienieren is afkomstig van een levende donor.

De Gezondheidsraad benadrukt dat artsen mensen die een nier hebben afgestaan, goed moeten blijven volgen. Als die mensen problemen krijgen met hun overgebleven nier, is het belangrijk dat de artsen snel ingrijpen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen