Vuvuzela: irritant én ziekteverspreider?

» dinsdag 24 mei 2011 Vuvuzela's op WK Voetbal in Zuid-AfrikaVuvuzela’s op WK Voetbal in Zuid-AfrikaAFP

De vuvuzela – de gadget van het afgelopen WK Voetbal – zorgt niet alleen voor geluidsoverlast, maar de hoorns kunnen ook ziektes overbrengen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.

Als je even op het instrument blaast komt er net zoveel speeksel vrij als bij een nies. Volgens de studie kunnen de bacteriën in het speeksel mensen met griep of tuberculose heel makkelijk infecteren, vooral op drukke locaties.

Olympische Spelen

De organisatoren van de Olympische Spelen van 2012 in Londen overwegen dan ook de wereldberoemde en verguisde vuvuzela’s te verbieden tijdens het sportevenement. Maar niet iedereen is het daar mee eens. Dr. Ruth McNerney van de London School of Hygiene Tropical Medicine vindt dat er een etiquette moet komen voor het blazen op de vuvuzela. “Net als bij hoesten of niezen moeten er maatregelen worden genomen om de overdracht van ziektes te voorkomen. Ook moeten mensen met infecties geadviseerd worden om niet op de horens te blazen.”

McNerneys team heeft ook testen uitgevoerd op de vuvuzela’s en daaruit bleek dat als je 1 keer op de herriemaker blaast, er 658.000 longdeeltjes vrijkomen met een snelheid van 4 miljoen druppels per seconde. Ter vergelijking: bij het schreeuwen komen er 3.700 longdeeltjes vrij.

De plastic toeter zorgde op het WK in Zuid-Afrika voor veel discussie. Vooral televisiekijkers stoorden zich aan het indringende geluid, omdat ze het commentaar niet konden verstaan.

Deel dit artikel

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen