Vuvuzela is ziekteverspreider


De vuvuzela, de Afrikaanse herrietoeter die tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika menigeen voetballiefhebber irriteerde, zijn ziekteverspreiders bij uitstek.

Dat is de conclusie van een onderzoek van de London School of Hygiene Tropical Medicine waarover de BBC vandaag publiceerde. Volgens onderzoeksleider Ruth McNerney verspreiden de blaasinstrumenten evenveel speeksel als een nies. Hierdoor kunnen zieke toeterblazers op drukke plekken zoals sportstadions veel mensen besmetten met ziektes zoals griep of tuberculose.

Uit metingen met lasers bleek dat een vuvuzela gemiddeld 658.000 aerosols (vochtdeeltjes) per liter lucht produceert. De druppels werden met een snelheid van vier miljoen eenheden per seconden weggeschoten. Bij vocale aanmoedigingen worden 3.700 aerosols per liter en 7.000 aerosols per seconde verspreid.

Hit
De vuvuzela was tijdens het WK een ware hit. In Groot-Brittanië is inmiddels de discussie opgelaaid of de vuvuzela moet worden verboden tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Eerder werd de toeter al geweerd op het tennistoernooi Wimbledon en het muziekfestival Rock Werchter, vanwege de geluidsoverlast die de toeters veroorzaken.

De onderzoekster vindt een verbod op de toeters niet nodig, maar ze wil wel pleiten voor een vuvuzela-etiquette. ‘Zieke toeschouwers moet op het hart worden gedrukt de vuvuzela niet te gebruiken in de buurt van andere personen’, zegt McNerney.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen