Wetenschappers ontdekken gelukgen

BAARN – Bij gelukkige mensen werkt een bepaald gen, dat het transport van serotonine in de hersenen reguleert, efficiënter. Hiermee wordt voor het eerst een verband tussen de genen en de mate van geluk gelegd.

Van meer dan 2.500 deelnemers, uit een langdurige studie naar gezondheid bij adolescenten, werden genetisch gegevens bestudeerd.

De onderzoekers van de London School of Economics en Political Science, hadden specifieke aandacht voor het gen 5-HTT.

Lang-lang gen

Het gen 5-HTT reguleert het transport van serotonine in de hersenen. Serotonine heeft invloed op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.

Het gen kent een variatie en kan zowel lang als kort zijn. De lange variant is efficiënter wat leidt tot meer serotoninetransport in de cellen.

We erven altijd van beide ouders een gen, wat betekent dat er drie mogelijke genotype zijn: lang-lang, kort-kort en lang-kort.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek werd het genotype vergeleken met hoe gelukkig iemand was. Het geluk werd gemeten op basis van tevredenheid met het leven.

De deelnemers met de meest efficiënte versie van het gen, lang-lang, bleken duidelijk gelukkiger met hun leven dan de lang-kort- en de kort-kort-groep.

Gelukgen

“Het werd al heel lang gedacht, maar nu tonen we voor het eerst aan dat het 5-HTT gen een rol speelt binnen de mentale gezondheid.”, vertelt onderzoeker Jan-Emmanuel de Neve. Het gen veroorzaakt niet in zijn eentje geluk. Ook andere genen en omstandigheden spelen een rol.

Dit onderzoek verklaart echter wel waarom ieder individu een basisniveau van geluk heeft. Sommige mensen zijn van nature gelukkiger dan anderen en dit wordt dus deels door de genen bepaald.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen