Wetenschappers zetten ‘slecht’ vet om in ‘goed’ vet

BAARN – Opnieuw is er een stap gezet in de strijd tegen obesitas. Wetenschappers hebben een manier gevonden om het ‘slechte’ vet om te zetten in het lichaamseigen bruin vet. Dit vet stimuleert voedsel- en vetverbranding.

Het Amerikaanse onderzoeksteam van de John Hopkins University School of Medicine ontdekte dit bij ratten en is er van overtuigd dat bij mensen dezelfde mogelijkheden bestaan.

De onderzoekers beïnvloedden de werking van een met eetlust verbonden eiwit. Daardoor verminderde niet alleen de calorie-inname en het gewicht van de ratten, maar veranderde ook de samenstelling van hun vet. Het ‘slechte’ vet transformeerde in het ‘goede’ bruine vet.

Zelfs wanneer de ratten een heel vet dieet voorgeschoteld kregen, zorgde het eiwit ervoor dat zij ‘slanker’ bleven dan hun soortgenoten die het eiwit niet toegediend kregen.

Mensen

De onderzoekers hopen bij mensen hetzelfde effect te bewerkstelligen door stamcellen van bruinvet onder de huid te injecteren. Verder onderzoek moet uitwijzen of dit daadwerkelijk mogelijk is.

Bruin vet is vooral aanwezig bij baby’s. Zij gebruiken het als een bron voor lichaamswarmte. Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid bruin vet af en wordt het vervangen door wit vet. Dit slechtere vet hecht zich voornamelijk als reserve rondom ons middel.

Sleutel

Uit eerder onderzoeken toonden al dat bruin vet wel eens de sleutel in de strijd tegen obesitas zou kunnen zijn. Onderzoeker Sheng Bi: “Als we het lichaam kunnen stimuleren tot het omzetten van wit naar bruin vet, kunnen we gewicht veel beter controleren.”

Op die manier kunnen we overgewicht en de daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 voorkomen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen