Zon verbetert kwaliteit sperma

BAARN – De zon is goed voor de vruchtbaarheid. Mannen die door de zon of onder de zonnebank veel vitamine D aanmaken geven hun sperma een voorsprong op het gebied van beweeglijkheid, snelheid en penetratievermogen.

Tot deze bevinding komen wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen. De resultaten zijn in het eerste kwartaal van 2011 gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction.

Voor hun onderzoek testten het Deense onderzoeksteam 300 willekeurig gekozen mannen op de kwaliteit van hun sperma.

Bij nog eens 40 deelnemers werd een diepteanalyse van hun sperma in het laboratorium uitgevoerd. Gelijktijdig werden de vitamine D-spiegels in het bloed gemeten.

Bijna de helft van de mannen had een te lage vitamine D-spiegel, onder de 50 nmol/l. De door de meeste deskundigen aanbevolen optimale vitamine D-waarde is ten minste 75 nmol/l.

Betere prestaties

Het sperma van mannen met een hogere vitamine D-spiegel presteerde aanzienlijk beter op het gebied van beweeglijkheid en snelheid. Ook was het aantal gezonde zaadcellen in mannen met vitamine D-deficiëntie veel lager dan in deelnemers met een normale waarde.

De calciumopname was eveneens verlaagd. Ook kan de sperma beter in de eicel penetreren. In de laboratoriumonderzoeken kwamen de tests tot vergelijkbare conclusies.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen